medvedi cesnek

Medvědí česnek 3x jinak

Březen a začátek dubna je vhodným obdobím na sběr medvědího česneku. Je prý zdravý víc než dost, tak využijte nádherného počasí, neseďte doma a udělejte si výlet do lesa jako já. Za krátkou chvíli jsem nasbírala plnou látkovou tašku a doma teď ho do sebe (a do rodinných příslušníků) cpu, co to dá. Musíme přeci těch vitamínů a cenných minerálních látek do našich těl dostat co nejvíc. Že?!

medvedi cesnek

Česnek medvědí (Allium ursinum L.; lidově též lesní česnek) je druh jednoděložné rostliny z čeledi amarylkovitých. Jedná se o vytrvalou cca 10-45 cm vysokou bylinu s podzemní cibulí. Má spoustu účinných látek, které regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity (zdroj Wikipedie). Považuje se za přírodní antibiotikum, antimykotikum a také je antibakteriální a prý má i účinky proti rakovinnému bujení.

Nejčastěji jej najdete ve vlhčích porostech na spíše stinných místech. V lesích se často vyskytuje po desítkách a vytváří paloučky zelených listů. Poznat ho můžete podle dvou věcí – má jemné dlouhé listy a voní po česneku. Blbé je, že je snadno zaměnitelný s konvalinkou, proto jsem se ho bála jít poprvé sbírat sama. I když konvalinka česnekově nevoní, je přeci jen jedovatá a tak není radno pokoušet štěstí.

medvedi cesnek

Sběr česneku probíhal velmi snadno. Rostl na krásném lesním paloučku daleko od silnice, přesto dobře dostupný. Bylo ho dost na jednom místě, takže stačilo dřepnout a trhat. Nebyl zablácený, takže jsem ho doma nemusela složitě čistit a mohla ho rovnou zpracovat. Pošmákli jsme si na něm hned 3x a to takto (seřazeno podle složitosti přípravy od nejjednoduššího):

Medvědí česnek na chleba s máslem

Tento recept snad ani nemusím popisovat. Čerstvý chleba s máslem z farmářského krámku a na něm medvědí česnek konzumovaný přímo v lese po sběru je nezapomenutelný.

Medvědí česnek na chleba s máslem
Doma jsem ho už na chleba nasekala, aby se to lépe jedlo.

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

Ingredience:

  • Dvě hrsti medvědího česneku
  • Hrst vlašských, piniových či jiných oříšků
  • Cca 1-2 dcl olivového oleje
  • Sůl

Postup:
Medvědí česnek jsem nasekala nahrubo a přendala do mísy. K česneku jsem přidala na jemno nasekané vlašské ořechy, směs zalila olivovým olejem a osolila. Vše jsem tyčovým mixérem rozmixovala na jemnou kaši. Vzniklé pesto jsem přendala do skleničky, stlačila a celé ještě zalila olejem – asi tři lžíce, aby byla na povrchu slabá konzervační vrstva. Takto vydrží v ledničce snad pár měsíců.
Pesto má spoustu využití. Můžete si ho mazat na rohlík, dát do těstovin, pod maso nebo místo dresingu ke steakům.

Medvědí česnek s těstovinami

Medvědí česnek s těstovinami

Ingredience:

  • Dvě hrsti medvědího česneku
  • Kelímek 250 ml zakysané smetany
  • Lžíce olivového oleje
  • Lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • Lžička koření Tzatziki

Postup:
Na oleji a másle jsem zpěnila na jemno nakrájenou cibuli. Medvědí česnek jsem nasekala nahrubo a vhodila na pánev. Zakysanou smetanu jsem trochu zahustila moukou. Zakysanou smetanu s moukou jsem přidala ke směsi, osolila, okořenila a po 5 minutách krátkého povaření podávala se širokými nudlemi.

Dobrou chuť. 

Znáte medvědí česnek, sbíráte ho a jak ho máte nejraději?

Sledujte můj blog na Bloglovin

Napsat komentář