Březen a začátek dubna je vhodným obdobím na sběr medvědího česneku. Je prý zdravý víc než dost, tak využijte nádherného počasí, neseďte doma a udělejte si výlet do lesa jako já. Za krátkou chvíli jsem nasbírala plnou látkovou tašku a doma teď ho do sebe (a do rodinných příslušníků) cpu, co to dá. Musíme přeci těch vitamínů a cenných minerálních látek do našich těl dostat co nejvíc. Že?!
Česnek medvědí (Allium ursinum L.; lidově též lesní česnek) je druh jednoděložné rostliny z čeledi amarylkovitých. Jedná se o vytrvalou cca 10-45 cm vysokou bylinu s podzemní cibulí. Má spoustu účinných látek, které regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity (zdroj Wikipedie). Považuje se za přírodní antibiotikum, antimykotikum a také je antibakteriální a prý má i účinky proti rakovinnému bujení.
Nejčastěji jej najdete ve vlhčích porostech na spíše stinných místech. V lesích se často vyskytuje po desítkách a vytváří paloučky zelených listů. Poznat ho můžete podle dvou věcí – má jemné dlouhé listy a voní po česneku. Blbé je, že je snadno zaměnitelný s konvalinkou, proto jsem se ho bála jít poprvé sbírat sama. I když konvalinka česnekově nevoní, je přeci jen jedovatá a tak není radno pokoušet štěstí.
Sběr česneku probíhal velmi snadno. Rostl na krásném lesním paloučku daleko od silnice, přesto dobře dostupný. Bylo ho dost na jednom místě, takže stačilo dřepnout a trhat. Nebyl zablácený, takže jsem ho doma nemusela složitě čistit a mohla ho rovnou zpracovat. Pošmákli jsme si na něm hned 3x a to takto (seřazeno podle složitosti přípravy od nejjednoduššího):
Medvědí česnek na chleba s máslem
Tento recept snad ani nemusím popisovat. Čerstvý chleba s máslem z farmářského krámku a na něm medvědí česnek konzumovaný přímo v lese po sběru je nezapomenutelný.
Doma jsem ho už na chleba nasekala, aby se to lépe jedlo.
Pesto z medvědího česneku
Ingredience:
- Dvě hrsti medvědího česneku
- Hrst vlašských, piniových či jiných oříšků
- Cca 1-2 dcl olivového oleje
- Sůl
Postup:
Medvědí česnek jsem nasekala nahrubo a přendala do mísy. K česneku jsem přidala na jemno nasekané vlašské ořechy, směs zalila olivovým olejem a osolila. Vše jsem tyčovým mixérem rozmixovala na jemnou kaši. Vzniklé pesto jsem přendala do skleničky, stlačila a celé ještě zalila olejem – asi tři lžíce, aby byla na povrchu slabá konzervační vrstva. Takto vydrží v ledničce snad pár měsíců.
Pesto má spoustu využití. Můžete si ho mazat na rohlík, dát do těstovin, pod maso nebo místo dresingu ke steakům.
Medvědí česnek s těstovinami
Ingredience:
- Dvě hrsti medvědího česneku
- Kelímek 250 ml zakysané smetany
- Lžíce olivového oleje
- Lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- Lžička koření Tzatziki
Postup:
Na oleji a másle jsem zpěnila na jemno nakrájenou cibuli. Medvědí česnek jsem nasekala nahrubo a vhodila na pánev. Zakysanou smetanu jsem trochu zahustila moukou. Zakysanou smetanu s moukou jsem přidala ke směsi, osolila, okořenila a po 5 minutách krátkého povaření podávala se širokými nudlemi.
Dobrou chuť.
Znáte medvědí česnek, sbíráte ho a jak ho máte nejraději?