Jednou jsem si půjčila časopis o perníčcích a nestačila jsem se divit. Co stránka, to jiný recept. Každá perníkářka peče podle svého rodinného receptu a někdy je recept dokonce tajný a rodina si ho i přísně střeží. Já vám ten náš prozradím. Podle mě je to samozřejmě ten nejlepší.
Ochutnala jsem už spoustu perníčků a některé se od těch našich dost lišily. Byly tvrdé, tmavé, hodně kořeněné… Nemá cenu se hádat, který je lepší a který horší. Každý si s sebou od dětství nese tu svoji pravou chuť a podobu toho nejlepšího perníčku. Nejde jen o perníček, jde i o vzpomínky a pocity, které se vybaví, když se perníčky domem rozvoní a ucítíte jeho chuť na jazyku.
Já se přiznám, že perníčky moc nemusím, mám raději krémové slepované, ale syn je miluje, takže jsem oprášila rodinný recept a zase jsem je kvůli němu začala péct.
Rodinný recept na perníčky
500 g hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
5 dkg Hery
10 dkg medu
3 vejce
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
Pečte na 160 °C na pečícím papíru 4-5 minut. Po vytažení z trouby hned potřete rozšlehaným vejcem.
Z uvedené dávky napečete plnou velkou krabici od zimních bot, takže pokud u perníčku nechcete strávit mládí a nepotřebujete je rozdávat, dávat na stromeček apod. upečte z poloviční dávky, z té peču já.
Perníčky jsou hned měkké, což je praktický hned ze dvou důvodů. Zaprvé nemusíte dětem vysvětlovat, že je nemůžou hned jíst, protože by si vylámaly zuby a zadruhé nemusíte s pečením začínat dlouho před Vánocemi, aby se stihly rozležet a změknout.
Já perníčky už ani nezdobím. Opět ze dvou důvodů. Jednak nám víc chutnají bez polevy a navíc jsou snědené dřív, než je stačím nazdobit. No, i když letos možná trochu polevy udělám. Kluci už jsou větší a zdobení (jestli se tomu vrstvení polevy na perníček dá tak říkat) je baví.
Pečete perníčky? Jaký je ten VÁŠ recept?
P.S. Komu by se to nezdálo, zde je ještě jeden recept od kamarádky Janči
Recept je hodně podobný recept a perníčky jsou prý také hned měkké, což je pro děti nejdůležitější 🙂
400 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
60 g Hery (tuku)
160 g medu
2 vejce
1/2 lžička jedlé sody
1-2 lžička perníkového koření
(1 lžíce kakaa)
Dobrou chuť.