Recept na tvarohové knedlíky

Recept na tvarohové knedlíky aneb už nikdy jinak!

Nevím, jak u vás, ale u nás letos jahody dost pomrzly a zlí jazykové malovali čerta na zeď, že třeba letos ani nebudou. Takže jen co minulý týden vyhlásili, že sezóna samo-sběru začíná, vyrazila jsem. Bylo jich tam ale opravdu málo. Navíc syn mi opět mnoho času nedal. Nejdřív se mu nechtělo z auta ven, pak chtěl zase brzy zpátky… Moc jsem toho nenasbírala. Slabá 2 kg. Ale na knedlíky, na knedlíky zbylo. 

Recept na tvarohové knedlíky

Když jsem tvarohové knedlíky dělala před X lety, našla jsem si recept někde na internetu a úplně mě to otrávilo. Těsto se lepilo, bylo všude, jen ne kolem jahod, no prostě k vzteku. Knedlíky chutnaly sice nakonec dobře, ale říkala jsem si, že za takovéhle patlání mi to nestojí. Proto jsem i sladké knedlíky dlouho nedělala. Až do té doby, než jsem objevila recept v kuchařce od Alberta, kterou napsala Dita P. Tam mě zatím žádný recept nezradil. A tak jsem překonala nechuť z přípravy a rozhodla se ho vyzkoušet. A udělala jsem dobře. Od té doby nedělám tvarohové knedlíky jinak a všichni si vždy pochutnají.

Těsto je hned zpracované, krásně se vyválí, a to jsem ani nemusím použít tunu mouky na podsypání, během vaření žádný knedlík nepraskne nevyteče, i přesto, že je těsto místy dost tenké… Co více dodat, to pak máte prostě radost z vaření.

Těsta na první pohled není zrovna nejvíc. Jak podle receptu, tak pak podle množství v míse. Ale i když mám jahody dost velké, přesto vždy udělám kolem 23 knedlíků.

Recept na tvarohové knedlíky

Knedlíky chutnají přímo královsky. Jemné, vláčné, hned snědené. Takže v tomto musím recept rozporovat. Pro 6 osob to u nás oběd rozhodně není. Každý totiž sníme minimálně pět kousků.

Recept na tvarohové knedlíky

A dostáváme se konečně k receptu…

RECEPT na cca 23 knedlíků:

Těsto:

  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 240 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2-3 lžíce oleje
  • 20-25 ks čerstvých jahod

Na posypání:

  • 150 g tvrdého tvarohu nastrouhaného na jemno
  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo

Postup:

Na válu zpravujte těsto ze všech surovin. Rozkrojte na polovinu a z každé vyválejte 2mm plát. Pomocí rádélka ho krájejte na čtverce a do každého zabalte jednu jahodu.

Připravené knedlíky vložte do vroucí vody, oddělte ode dna a po vyplavání knedlíků k hladině važte ještě asi 6 minut.

Knedlíky rozdělte na talíře, posypte tvarohem, cukrem a polijte máslem.

Dobrou chuť.

P.S. Pokud kuchařku máte, vyzkoušejte i Bublaninu s mandlemi ze strany 108. Je úplně jiná, než jak bublaninu mnozí znáte. Jednoduše dokonalá!  Kdo kuchařku nemá, ale chce recept poslat, stačí sledovat tento blog třeba na Facebooku (zde) a napsat mi o tom do komentáře (plus připište váš email).

Byli jste na samo-sběru? Co děláte z jahod nejraději vy? 

Napsat komentář