Nevím, jak u vás, ale u nás letos jahody dost pomrzly a zlí jazykové malovali čerta na zeď, že třeba letos ani nebudou. Takže jen co minulý týden vyhlásili, že sezóna samo-sběru začíná, vyrazila jsem. Bylo jich tam ale opravdu málo. Navíc syn mi opět mnoho času nedal. Nejdřív se mu nechtělo z auta ven, pak chtěl zase brzy zpátky… Moc jsem toho nenasbírala. Slabá 2 kg. Ale na knedlíky, na knedlíky zbylo.
Když jsem tvarohové knedlíky dělala před X lety, našla jsem si recept někde na internetu a úplně mě to otrávilo. Těsto se lepilo, bylo všude, jen ne kolem jahod, no prostě k vzteku. Knedlíky chutnaly sice nakonec dobře, ale říkala jsem si, že za takovéhle patlání mi to nestojí. Proto jsem i sladké knedlíky dlouho nedělala. Až do té doby, než jsem objevila recept v kuchařce od Alberta, kterou napsala Dita P. Tam mě zatím žádný recept nezradil. A tak jsem překonala nechuť z přípravy a rozhodla se ho vyzkoušet. A udělala jsem dobře. Od té doby nedělám tvarohové knedlíky jinak a všichni si vždy pochutnají.
Těsto je hned zpracované, krásně se vyválí, a to jsem ani nemusím použít tunu mouky na podsypání, během vaření žádný knedlík nepraskne a nevyteče, i přesto, že je těsto místy dost tenké… Co více dodat, to pak máte prostě radost z vaření.
Těsta na první pohled není zrovna nejvíc. Jak podle receptu, tak pak podle množství v míse. Ale i když mám jahody dost velké, přesto vždy udělám kolem 23 knedlíků.
Knedlíky chutnají přímo královsky. Jemné, vláčné, hned snědené. Takže v tomto musím recept rozporovat. Pro 6 osob to u nás oběd rozhodně není. Každý totiž sníme minimálně pět kousků.
A dostáváme se konečně k receptu…
RECEPT na cca 23 knedlíků:
Těsto:
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 240 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 2-3 lžíce oleje
- 20-25 ks čerstvých jahod
Na posypání:
- 150 g tvrdého tvarohu nastrouhaného na jemno
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo
Postup:
Na válu zpravujte těsto ze všech surovin. Rozkrojte na polovinu a z každé vyválejte 2mm plát. Pomocí rádélka ho krájejte na čtverce a do každého zabalte jednu jahodu.
Připravené knedlíky vložte do vroucí vody, oddělte ode dna a po vyplavání knedlíků k hladině važte ještě asi 6 minut.
Knedlíky rozdělte na talíře, posypte tvarohem, cukrem a polijte máslem.
Dobrou chuť.
P.S. Pokud kuchařku máte, vyzkoušejte i Bublaninu s mandlemi ze strany 108. Je úplně jiná, než jak bublaninu mnozí znáte. Jednoduše dokonalá! Kdo kuchařku nemá, ale chce recept poslat, stačí sledovat tento blog třeba na Facebooku (zde) a napsat mi o tom do komentáře (plus připište váš email).
Byli jste na samo-sběru? Co děláte z jahod nejraději vy?