Venku omamně voní bez. Domem krásně voní bezový sirup. A já s dobrým pocitem vykonané práce usedám k počítači, abych se s vámi podělila o to, jak si ho můžete udělat snadno i vy.
Bezinkový sirup miluju z jednoho prostého důvodu. Dá se z něho připravit úžasný osvěžující nápoj pro horké letní dny. Proto jsem moc ráda, že bydlíme v odlehlé části města, kde nám přímo před domem roste bezových keřů celá řada a já si je můžu dojít s košíčkem hezky natrhat a udělat si pravý nefalšovaný domácí sirup z černého bezu.
RECEPT:
Recept je velmi snadný. Osvědčil se mi tento (zdroj: recepty z květů černého bezu) a dělám rovnou dvojitou dávku:
50 ks květů černého bezu, nejlépe z keřů daleko od silnice
2 l vody
2 citróny
2 kg cukru, já používám klasický krystal
POSTUP:
Natrhané květy propláchnu, dám do hrnce, zaliji vodou a přidám citróny, z kterých odkrojím kůru. Povařím a nechám 24 hodin vyluhovat. Pak přecedím přes husté síto (nebo se radí plínka či pláténko) zpět do hrnce. Přidám cukr, míchám, dokud se nerozpustí. A pak přivedu k varu a zvolna vařím asi 5 minut. Ještě horkým sirupem plním umyté sklenice, zavřu, otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout. Pak sklenice skladuji ve sklepě v temnu a chladu.
Největší zádrhel je to odležení do druhého dne. Musím si vždy trhání květů naplánovat tak, abych měla druhý den čas na dodělání sirupu. Což se mi třeba vloni vůbec nepodařilo a byli jsme bez domácího zlatavého nápoje.
Navíc zapomnětlivcům radím, udělat si někde velký uzel, abyste na hrnec s rozdělaným sirupem nezapomněli. Mě se to stalo první rok a plíseň na povrchu měla za následek zkázu celého mého snažení.
Chodíte na bez nebo chodíte bez? :)))